eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » boli si tratamente

Boala parkinson - tremorul parkinsonian

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Boala parkinson - tremorul parkinsonian

Advertisements


BOALA PARKINSON

Este o afectiune extrapiramidala, caracterizata prin 3 simptome principale: akinezia, hipertonia si tremorul caracteristic. A fost descrisa de autorul care ii poarta numele in 1917.

Etiologie: boala propriu-zisa  este determinata de un proces abiotrofic degenerativ. In afara de boala propriu-zisa au fost descrise si sindroame parkinsoniene: parkinsonismul postencefalitic 959g69j dupa encefalita epidermica, parkinsonismul toxic (manganism, oxid de carbon), vascular (de obicei dupa infarct al ganglionilor striati), in cadrul hipertensiunii arteriale si aterosclerozei, tumori ale sistemului striat sau dupa traumatisme cranio-encefalice.

Patogenie: este o boala sinaptica centrala, cu lipsa dopaminei, boala fiind secundara unui proces degenerativ care intereseaza circuitul dopaminergic ca si al altor monoamine (noradrenalina, serotonina), ca si a circuitelor colinergice si peptidice. Se produce o discordanta intre circuitul dopaminergic si colinergic.

Morfopatologie: leziunea principala intereseaza locus niger cu pierderea neuronala.

Simptomatologie: debutul este lent; bolnavul are senzatia de „intepenire” a unui segment, cu dificultate in executarea si controlul unor miscari. Alteori se remarca un tremor caracteristic al mainii.

In perioada de stare se pot descrie cele 3 sindroame principale: akinezia (o lipsa a initiativei motorii, cu anumite caracteristici: bolnavul este imobil, cu privirea fixa, inexpresiva, cu lipsa clipitului, iar in timpul mersului controlul membrelor superioare este pierdut). In vorbire si in scris se observa acceasi lipsa a initiativei motorii si devine tahifemic. Sub influenta unui stimul puternic apare fenomenul de kinezie paradoxala. In plus, apare acatisia (bolnavul nu-si poate pastra mult timp pozitia corpului).

Rigiditatea este generalizata si predomina putin pe flexori . Bolnavul ia aspectul de „semn de intrebare”. Rigiditatea se insoteste de semnul Noica, semnul rotii dintate, reflexele osteo-tendinoase exagerate. Prezinta asa-numita „perna psihica” (in pozitie culcata, capul ramane ridicat din cauza rigiditatii).

Tremorul parkinsonian este static, de postura si are 4-8 cicli/secunda si este pseudogestual (facerea unei spirale, rasucitul unei tigari sau numararea fisicurilor de bani).

Bolnavii acuza diferite parestezii, crampe musculare, iar psihic bolnavii pot deveni depresivi, bradifrenici si cu deficit cognitiv.

Diagnosticul pozitiv este usor pus, bazat pe cele 3 sindroame.

Diagnosticul diferential se face cu: tremorul de atitudine esential (care creste cu inaintarea in varsta), cu afectiunile reumatismale, cu depresia de involutie, diagnosticul hipertoniei de tip piramidal.

Diagnosticul diferential se face si cu parkinsonismul postencefalitic 959g69j , parkinsonismul indus prin tratament indelungat cu neuroleptice (fenoliazine, rezerpina, butirofenone), cu parkinsonismul toxic-manganic, cu parkinsonismul toxic prin oxid de carbon, cu parkinsonismul vascular care apare la bolnavii cu ateroscleroza, cu striatita luetica, cu parkinsonismul traumatic, cu parkinsonismul asociat cu scleroza laterala amiotrofica si dementa si cu boala Creutzfelt-Jacob (de natura infectioasa)

Evolutie: boala are caracter progresiv

Forme clinice: - Parkinson generalizat si complet

-    Hemiparkinsonism

-    Cu predominanta unuia dintre sindroame: forma tremolanta, akinetica sau akineto-rigida

Tratament: medical si chirurgical

INTREBARI

1)      Care este simptomatologia bolii Parkinson?

2)      Diagnosticul diferential al bolii Parkinson cu parkinsonismul?

3)      Care este evolutia bolii Parkinson?

4)      Care sunt formele clinice ale bolii Parkinson?Galerie de imagini si poze medicale: boala parkinson


imagine cu boala parkinsonimagine cu boala parkinson imagini boala parkinsonimagini boala parkinson poza despre boala parkinsonpoza despre boala parkinson


Alte materiale medicale despre: Boli si tratamenteUn studiu recent (101) a demonstrat ca relatia inversa intre istoricul de fomat si aparitia precoce a bolii Alzheimer nu poate fi explicata de [...]
Fumatul reprezinta un factor de risc pentru dezvoltarea bolii Crohn (risc de 1,46) iar fumatorii operati cu aceasta maladie au un risc mai mare de [...]
Boala Crohn a colonului este o afectiune inflamatorie cronica a intestinului caracterizata prin afectarea discontinua si transmurala a tuturor p [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre boli si tratamente

Advertisements


Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Bolile peretelui abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renaleAi o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturatVezi toate intrebarile