eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Boli sexuale

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » boli sexuale

Disfunctie sexuala necauzata de o boala sau tulburare organica

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

DISFUNCTIE SEXUALA NECAUZATA DE O BOALA SAU TULBURARE ORGANICA

Disfuncaia sexuala acopera diferitele modalitati in care un

individ este incapabil sa participe intr-o relatie sexuala, asa cum el ar fi dorit-o. Aceasta incapacitate poate consta in: lipsa de interes, lipsa de plscere (satisfactie) sau lipsa raspunsurilor fiziologice necesare pentru o interactiune sexuala efectiva (de ex. erectia) sau incapacitatea de a controla sau trti orgasmul.

Raspunsul sexual este un proces psihosomatic si, de obicei, ambele procese, psihologic si somatic, sunt implicate in cauzalitatea disfunctiei sexuale. Poate fi posibila o identificare neechivoca a etiologiei psihogene, sau organice, dar, de obicei, in probleme ca esecul erectiei sau dispareunie, e dificil de stabilit cu certitudine importanta relativa a factorilor psihologici experientasau organici. In astfel de cazuri este bine sa categorisim starea ca pe o disfunctie erectila de etiologie fie nesigura, fie mixta.

Unele tipuri de disfunctie apar atat la barbat, cat si la femeie (de ex. absenta dorinaei sexuale). Femeile, totusi, tind sa prezinte mai frecvent acuze privind calitatea subiectiva a trtirii sexuale (de ex. lipsa plscerii, sau lipsa de interes), mai degraba decat esecul raspunsului specific. Acuzele privind disfuncaia orgasmica nu sunt neobisnuite, dar atunci cand este afectat un aspect al raspunsului sexual al femeii, este posibil sa apara si alte afectari. De exemplu, daca o femeie e incapabila sa trtiasca orgasmul, ea sustine adesea ca nici alte aspecte ale actului sexual nu-i produc plscere, si astfel va pierde mult din apetitul ei pentru sexualitate. Barbatii, pe de alte parte, cand se g de esecul raspunsului specific, cum ar fi erectia sau ejacularea relateaza adesea o menainere a apetitului lor sexual, in pofida acestor esecuri. De aceea, este necesar a considera si dincolo de acuzele actuale, pentru a decide asupra celei mai potrivite categorii diagnostice pentru fiecare caz.

Exclude: sindromul Dhat (F48.8); sindromul Koro (F48.8).

 

 

0 LIPSA SAU PIERDEREA DORINTEI SEXUALE

Pierderea dorinaei sexuale este problema principala si ea nu este secundara altor dificultati sexuale, cum ar fi esecul erectiei sau dispareunia. Absenta dorinaei sexuale nu exclude plscerea sexuala sau 'desteptarea' ei, dar face mai dificila initierea activitatii sexuale.

Include: frigiditatea; tulburarea dorinaei sexuale de tip hipoactivitate.

1 AVERSIUNEA SEXUALA SI LIPSA PLACERII SEXUALE

10 Aversiunea sexuala:

Perspectiva unei interactiuni sexuale cu un partener este asociata cu trtiri puternic negative, si apare o teama sau o anxietate suficient de puternica pentru a evita activitatea sexuala.

11 Absenta plscerii sexuale:

Raspunsurile sexuale se desf__oara normal, si orgasmul este trtit, dar exista o absenas a unei plsceri adecvate. Aceasta este o acuza mai frecventa la femei decat la barbati.

2 ESECUL RASPUNSULUI GENITAL

La barbat, disfuncaia erectila este problema principala, adica o dificultate in dezvoltarea sau mentinerea unei erectii potrivite pentru un contact sexual satisfscator. daca erectia apare normal in unele situatii, de ex. in timpul masturbatiei sau somnului, sau cu un partener diferit, atunci cauza este mai degraba psihogena. daca nu, atunci diagnosticul corect al esecului erectil non-organic poate depinde de investigatii speciale (de ex. masurarea tumescenaei peniene nocturne) sau raspunsul la tratamentul psihologic.

La femei, principala problema este uscsciunea mucoasei vaginale, sau absenta lubrificarii. Aceasta poate fi psihogena, sau datorata unei patologii locale (de ex. post-menopauza). Este neobisnuit pentru femei sa acuze primar uscsciunea vaginala, exceptand cazul in care e un simptom al unei deficienae estrogene post-menopauza.

Include: impotenaa psihogena; tulburari erectile ale barbatului; tulburarea 'trezirii' sexuale ale femeii.

3 DISFUNCTIA ORGASMICA

Orgasmul fie nu apare, fie este foarte tardiv. Acest fapt poate fi situational (de ex. aparand numai in unele situatii, in care caz etiologia este probabil psihogena), sau invariabil, cand factorii somatici sau constitutionali nu pot fi excluti, exceptand raspunsul pozitiv la tratamentul psihologic. Disfuncaia orgasmica este mai comuna la femei decat la barbati.

Include: orgasmul inhibat (la barbati si femei); anorgasmia psihogena.

4 EJACULAREA PRECOCE

Este incapacitatea de a controla ejacularea in mod suficient pentru ca ambii parteneri sa se bucure de actul sexual. In cazuri severe, ejacularea poate apare inaintea penetrarii vaginale sau in absenta unei erectii. Ejacularea precoce este foarte improbabil sa fie de natura organica, dar poate apare ca o reactie psihologica la o afectare organica, de ex. absenta erectila sau durerea erectila. Ejacularea precoce poate deasemenea sa apara daca erectia necesita o stimulare prelungita, pentru ca intervalul de timp intre realizarea unei erectii suficiente si ejaculare este scurtat. Problema primara intr-un astfel de caz este erectia intarziata.

5 VAGINISMUL NON-ORGANIC

Este spasmul muschilor ce inconjoara vaginul, cauzand ocluzia deschiderii vaginale. Penetrarea penisului este fie imposibila, fie dureroasa. Vaginismul poate fi o reactie secundara la unele cauze locale, ce produc durere, in care caz aceasta categorie nu va fi utilizata.

Include: vaginismul psihogen.

6. DISPAREUNIA NON-ORGANICA

Dispareunia (sau durerea in timpul actului sexual) apare atat la femei cat si la barbati. Poate fi adesea atribuita unei patologii locale, si atunci trebuie categorisita la starea patologica respectiva. In unele cazuri, nu apare nici o cauza evidenta, iar factorii emotionali pot fi importanai. Aceasta categorie se utilizeaza numai atunci cand nu exista alte disfunctie sexuala primara (de ex. vaginismul sau uscsciunea vaginului).

7 PULSIUNEA SEXUALA EXCESIVA

Atat barbatul, cat si femeia pot ocazional sa acuze o pulsiune sexuala excesiva, ca o problema separata, de obicei in timpul ultimei perioade a celei de 2-a decade de viata, sau in faza timpurie a varstei adulte. Cand pulsiunea sexuala excesiva este secundara unei tulburari afective (F3) sau cand ea apare in stadiile timpurii ale dementei (F00-F03), atunci tulburarea de baza trebuie codificata.

Include: nimfomania; satiriazisul.

8. alte DISFUNCTII SEXUALE, NECAUZATE DE BOALA SAU TULBURARI ORGANICE
Alte materiale medicale despre: Boli sexuale

Se pot datora unor cauze cum sunt: stresul, alcoolul, regimul alimentar toxic, stresul combinat cu factorul psihic. Bolile cardiovasculare, precum hip [...]
Exista, in general, impresia gresita ca educatia sexuala inseamna o predica Ia scoala sau o conversa [...]
Bolile care se pot transmite in timpul contactului sexual. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt: clamidoza, gonoreea (blenoragia), herpesul genita [...]

Despre boli sexuale

  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Bolile peretelui abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile
  Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
  Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
  Termeni si conditii -
  Confidentialitatea datelor - Contact