eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Boli sexuale

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » boli sexuale

Aspecte legislative in domeniul hiv/sida

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Aspecte legislative in domeniul HIV/SIDA

        1 Masurile de protectie sociala a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA

In fata legii si a medicinii, SIDA este o afectiune ca oricare alta. Diferenta dintre infectia HIV si alte boli cronice, cum ar fi, de exemplu, hepatita consta in faptul ca in cazul bolii SIDA nu exista un tratament care sa duca la vindecarea pacientului asa cum exista pentru alte boli.

In Romania, in cazul persoanelor infectate cu HIV/SIDA, nu putem vorbi de o lege speciala pentru acestea, ci doar de legi care asigura protectia diferitelor grupuri de populatie cu nevoi speciale, legi de care pot beneficia si persoanele seropozitive HIV. Conform legislatiei din Romania, persoanele seropozitive sunt incluse in categoria persoanelor cu handicap, ca grup dezavantajat ce necesita protectie speciala

Persoanele infectate HIV sunt protejate de legile comune ale societat Nimeni nu are dreptul de a restrange libertatea sau drepturile persoanelor, din simplul motiv ca sunt infectate cu  HIV, oricare ar fi nationalitatea, sexul sau orientarea lor sexual 121d34b a. Cel infectat HIV beneficiaza si de anumite facilitati sociale, diferite de la o tara la alta in functie de legislatia in vigoare (ajutor social, statut de persoana cu nevoi speciale, posibilitatea de a avea un insotitor, alocatie de hrana pentru copin seropozitivi HIV etc.).

Marginalizarea persoanelor infectate HIV+ deriva din lipsa de educatie a populatiei. Lipsa de informatie creeaza un sentiment de teama fata de cel infectat HIV si indeamna adesea la actiuni ilogice, ostile, fata de cel in suferinta, indiferent de relatia avuta cu cel infectat.

Accesul la ingrijiri medicale si tratament

Art. 78 din Legea nr. 3/1978 prevede ca actele, datele si informatiile medicale obtinute de personalul sanitar in cadrul exercitarii atributiilor de serviciu constituie secret profesional, divulgarea lor fiind interzisa.

Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 1201/16.10.1996 se refera la confidentialitatea diagnosticului si prevede ca in toate unitatile sanitare se vor institui masurile necesare respectarii stricte a secretului profesional si a confidentialitatii diagnosticului, se comunica numai bolnavului, iar in cazul copiilor bolnavi, numai parintilor sau apartinatorilor legali.

Dezvaluirea statusului serologic (a faptului ca este seropozitiv), ca si acordarea ingrijirilor medicale si a tratamentului specific se poate face numai cu acordul pacientului.

Este de mentionat, insa faptul ca, cel infectat are obligatia sa dezvaluie sau sa accepte dezvaluirea faptului ca este seropozitiv in unele situatii prevazute de lege.

Masurile de protectie sociala a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA conform Legii nr. 584/2002

“Persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA beneficiaza de protectie sociala, de tratament nediscriminatoriu in ceea ce priveste dreptul la invatatura, dreptul la munca si protectia sociala a muncii si la promovarea profesionala, iar starea sanatatii lor nu poate constitui criteriu de concediere.”

Masurile de protectie sociala sunt urmatoarele:

 • Asigurarea neingradita si neconditionata a dreptului la munca al bolnavilor HIV/SIDA;
 • Promovarea profesionala nediscriminatorie pentru persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA;
 • Respectarea dreptului la invatamant in cazul copiilor si tinerilor infectati cu HIV sau bolnavi de SIDA si integrarea acestora in formele de invatamant;
 • Alocatie lunara de hrana pentru copin infectati HIV in valoare de 57.000 lei/zi, pe timpul cat se afla in familie. Cuantumul este stabilit prin Ordonanta de Guvern, el putandu-se modifica;
 • Pentru o alimentatie corespunzatoare atat pentru bolnavii  internati si institutionalizati, cat si pentru cei din ambulatoriu (copii si adulti seropozitivi HIV), care sa asigure eficienta in tratamentul cu medicamente antiretrovirale, se acorda indemnizatii lunare de hrana (in cunatum de 57.000 lei/zi), in cuantum aprobat prin hotarare a Guvernului. Plata acestor indemnizatii lunare de hrana se efectueaza de catre Directiile pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala  Judetene;
 • In functie de stadiul infectiei, persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA beneficiaza de orientare sau reorientare profesionala ori de  pensionare, stabilita  prin expertiza medicala de specialitate, dupa caz.

Drepturile asistentului maternal care are in ingrijire un copil cu handicap grav:

-          Salariul acordat in conformitate cu legislatia muncii,

-          Alocatia de stat pentru copin cu handicap in cuantumul prevazut de lege, majorata cu 100%,

-          Alocatia de intretinere pentru copii cu handicap aflati in plasament sau incredintare in cuantumul prevazut de lege majorata cu 50%,

-          Alocatia lunara de hrana.

Aceste drepturi banesti sunt acordate asistentului maternal profesionist pe intreaga perioada a plasamentului copilului.

De asemenea asistentii maternali profesionisti au, conform legii, dreptul la consiliere si sprijin din partea specialistilor serviciului public specializat pentru protectia copilului sau ai organismului privat autorizat.

         2 Boala SIDA – prevedere expresa in Codul Penal

 Etica si deontologie profesionala

Persoanele care, prin natura profesiei, interrelationeaza cu persoanele infectate si afectate HIV/SIDA sunt obligate sa respecte unele prescriptii generale ale eticii si deontologiei profesionale care sunt specificate intr-un asa numit cod deontologic, care are si componente specifice pentru munca cu aceasta categorie de persoane.

Luand in considerare principiile generale, vom tine cont de urmatoarele aspecte:

 1. Confidentialitatea – ca nevoie de a pastra secretul referitor la datele culese de catre profesionist pentru a-si ifica interventia;
 2. Respectul confidentialitatii - fiecare beneficiar este o persoana care are dreptul la respect si intelegere, la acceptarea sa asa cum este si este indreptatit sa se astepte ca relatia client – profesionist sa fie in concordanta cu legile, politicile si standardele etice referitoare la confidentialitate;
 3. Sinceritatea - cere o imagine cat mai clara si mai sincera a problemelor intampinate, discutii cu beneficiarii si abordarea cat mai realista a situatiilor;
 4. Recunoasterea propriilor limite - este tot o forma de sinceritate si cere ca profesionistul sa apeleze la alti specialisti, atunci cand cazul nu este de competenta sa sau cand ii depaseste competentele;
 5. Negocierea solutiilor si respectarea deciziilor beneficiarului – se refera la nevoia de a face persoana asistata sa inteleaga deciziile si sa le accepte, sa-si dea acordul de a aborda acele probleme si sa-si rezerve dreptul de a refuza anumite solutii, care contravin convingerilor personale;
 6. Nediscriminarea - se refera la respectul identitatii etnice, culturale, sociale, religioase sau de orice alta natura a beneficiarului consilierii (in cazul nostru, statusul de seropozitivitate).

7.      Evitarea abuzului presupune ca profesionistii sa nu se angajaze cu buna stiinta in comportamente de defaimare sau de abuz (fizic, sexual, emotional, verbal sau spiritual) indreptate catre persoanele cu care vin in contact in timpul activitatii lor profesionale. 

Codul Penal vine in sprijinul persoanelor seropozitive, aparand drepturile acestora, prin sanctionarea acelor persoane care prin comportamentul lor, aduc prejudicii persoanelor infectate.

Infractiunile ce au ca obiect starea de sanatate a populatiei dintr-o colectivitate umana sunt cunoscute sub denumirea de infractiuni contra sanatatii publice. Ocrotirea juridica are ca obiect atat incriminarea acestor fapte periculoase cat si ansamblul de masuri si conditii destinate sa asigure apararea sanatatii membrilor acelei colectivitati.

Transmiterea Sindromului Imunodeficientei Dobandite a fost incriminata si introdusa in Codul Penal prin Legea de modificare si completare a Codului Penal nr. 140/1996 in Art. 309, alin. 2, dupa contaminarea venerica: “Transmiterea Sindromului Imunodeficitar Dobandit – SIDA – de catre o persoana care stia ca sufera de aceasta boala se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 15 ani.”

Aceste fapte sunt deosebit de periculoase deoarece au ca rezultat raspandirea unei boli grave, careia ii pot cadea victime persoane nevinovate ce pot raspandi mai departe infectia, chiar fara sa cunoasca starea lor de contaminare.

Daca actul sexual prin care se transmite boala este o infractiune, de exemplu: viol, raport sexual cu o minora, seductie, aceasta va exista in concurs cu infractiunea de transmitere a SIDA.

Infractiunea a avut loc cu intentie daca faptuitorul a stiut ca sufera de o astfel de boala sau cu intentie indirecta atunci cand avea temeiul sa stie ca sufera si a acceptat posibilitatea de a transmite partenerului sau boala.

Atat in cazul contaminarii venerice cat si al transmiterii SIDA, procurorul sau instanta de judecata vor dispune masura de siguranta a obligarii la tratament medical.

Daca faptuitorul n-a stiut si nici n-a banuit ca sufera de maladiile respective, fapta nu atrage raspunderea penala, dar impune luarea masurii de siguranta a obligarii la tratament medical.

Daca persoana care a transmis boala, chiar stiind ca sufera de ea, a fost victima unui viol sau altor constrangeri, nu va atrage raspunderea penala, dar va impune luarea masurii de siguranta a obligarii la tratament medical.

In toate cazurile, chiar si atunci cand nu se aplica faptuitorului o pedeapsa, instanta de judecata va dispune masura de siguranta a obligarii la tratament medical.

Pedeapsa pentru infractiunea de transmitere a bolii SIDA este inchisoarea de la 5 la 15 ani, fapta fiind considerata mult mai grava decat contaminarea venerica cu alte boli, pentru care pedeapsa este inchisoarea de la 1 la 5 ani. Victima transmiterii SIDA va trebui sa efectueze tratament medical.

Ca o consecinta a luarii in mod obligatoriu a masurii de siguranta s-a instituit ca infractiune sustragerea de la tratament medical, fapta fiind incriminata prin Legea de modificare si completare a Codului Penal nr.140/1996, art. 309. Infractiunea de sustragere de la tratamentul medical reprezinta o varianta specifica a infractiunii de nerespectare a hotararilor judecatoresti, dar se refera la o mai grava stare de pericol a carei inlaturare se impune de urgenta. Aceasta a facut necesara incriminarea ca infractiune de sine statatoare a sustragerii de la efectuarea obligatorie a tratamentului medical. Sarcina asigurarii sanatatii publice ii revine statului, prin intermediul Ministerului Sanatatii si a organelor sale de specialitate ce stabilesc modul de efectuare a anchetei epidemiologice si tratamentului corespunzator.

In cazul in care faptuitorul se afla in stare de libertate, sustragerea de la executarea masurii se realizeaza prin neprezentarea cu regularitate a bolnavului la unitatea sanitara unde se afla in tratament. In cazul privatiunii de libertate, tratamentul se executa la locul de detentie. Pedeapsa pentru sustragerea de la tratamentul medical este inchisoarea de la 3 luni la un an sau amenda de la 250.000 la 1.500.000 lei.

De asemenea, art. 196 din Codul Penal face referire la divulgarea secretului profesional – “Divulgarea fara drept a unor date de catre cel caruia i-au fost incredintate, sau de care a luat cunostinta in virtutea profesiei ori functiei, daca fapta este de natura sa aduca prejudicii unei persoane, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda”.

Insulta este prevazuta in art. 205 – “Atingerea onoarei ori reputatiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin orice alte mijloace, ori prin expunere la batjocura, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda. Actiunea penala se pune in miscare la gerea prealabila a persoanei vatamate. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.”

Conform art. 206 - Codul Penal - calomnia sau imputarea in public, prin orice mijloace, a unei persoane seropozitive se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la un an sau cu amenda.

Persoanele care au in grija o persoana seropozitiva au obligatia legala de a nu pune in primejdie sanatatea acesteia. Art. 314, Codul Penal privind punerea in primejdie a unei persoane in neputinta de a se ingriji, prevede: “Parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, in orice mod, a unui copil sau a unei persoane care nu are putinta de a se ingriji, de catre acela care o are sub paza sau ingrijire, punandu-i in pericol iminent viata, sanatatea sau integritatea corporala, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani”.

         3 Repere legislative

Repere legislative in domeniul protectiei copilului aflat in dificultate, a persoanelor infectate/ afectate HIV/ SIDA:

Ø      Ordonanta de urgenta nr. 26/ 1997 – aprobata prin Legea 108/ 1998 privind protectia copilului aflat in dificultate;

Ø      Ordinul nr. 725 din 01/10/2002 privind criteriile pe baza carora se stabileste gradul de handicap pentru copii si se aplica masurile de protectie speciala a acestora

Ø      Ordinul nr. 380 din 07/12/2002 privind aprobarea modalitatii de plata a indemnizatiei cuvenite parintilor sau reprezentantilor legali ai copilului cu handicap grav, precum si adultului cu handicap grav sau reprezentantului sau legal

Ø      Legea nr. 584 din 29.10.2002 privind masurile de prevenire a raspandirii maladiei SIDA in Romania si de protectie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA

Ø      Ordinul nr. 35 din 15/05/2003 privind aprobarea Standardelor minime obligatorii pentru asigurarea protectiei copilului la asistentul maternal profesionist si a ghidului metodologic de implementare a acestor standarde

Ø      Hotararea nr. 679 din 12/06/2003 privind conditiile de obtinere a atestatului, procedurile de atestare si statutul asistentului maternal profesionist

Ø      Legea nr. 326 din 08/07/2003 privind drepturile de care beneficiaza copin si tinerii ocrotiti de serviciile publice specializate pentru protectia copilului, mame protejate in centrele maternale, precum si copin incredintati sau dati in plasament la asistenti maternali profesionisti

Ø      Ordinul nr. 137 din 23/09/2003 privind aprobarea Programei analitice a cursurilor de formare professionala pentru asistentii maternali profesionisti

Ø      Ordinul nr. 73 din 16.02.2004 pentru aprobarea Metodologiei de acordare a indemnizatiei lunare de hrana cuvenite adultilor si copiilor infectati cu HIV sau bolnavi de SIDA si de control al utilizarii de catre cei in drept a acesteia

Ø      Hotarare nr. 218 din 7 martie 2002 privind aprobarea Metodologiei pentru utilizarea setului de instrumente de expertizare si evaluare a copiilor/elevilor in vederea orientarii scolare a acestora.

Ø      Lege nr. 272 din 21 iunie 2004, Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 557 din 23.06.2004, privind protectia si promovarea drepturilor copilului.
Alte materiale medicale despre: Boli sexuale

DISFUNCTIE SEXUALA NECAUZATA DE O BOALA SAU TULBURARE ORGANICA                  Disfuncaia sexuala acopera diferitele modalitati in care un [...]
Folosite in general peniru prevenirea sarcinii si penlru a controla dismenoreea si singerarile anovulatorii. Contraceptivul ideal contine cantitatea c [...]
Aspecte neuropsihiatrice si psihologice ale SIDA SIDA este considerata a reprezenta patologia creierului (SNC), iar in 75 - 90% dintre cazuri rezulta [...]

Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre boli sexuale

  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Bolile peretelui abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile