eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli digestive

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli digestive

Constipatia


Constipatia
Constipatia poate aparea din mai multe motive. Unele dintre acestea sint foarte simple, ca de exemplu aportul insuficient de lichide sau exercitiu fizic inadect. Perioadele lungi de stat in pat au un efect negativ asupra ecuarii regulate, precum si tratamentele indelungate cu antibiotice. intrebati- medicul curant daca trebuie sa asteptati la consti-patie ca efect secundar al vreunui medicament pe care vi l-a prescris.
Ultimele doua cauze ale constipatiei sint extrem de raspindite printre persoanele in virsta, pentru care aceasta problema poate deveni un fel de preocupare continua. Orice medic care trateaza pacienti de virsta a treia poate confirma gradul inalt de atentie acordat de multi dintre ei ecuarii. Desi un anumit grad de vigilenta este bun pentru oricare dintre functiile noastre fiziologice, si proverbul "oala pazita nu da in foc niciodata" este aderat

exista in mod sigur multe alte lucruri la care sa ne gindim in timp ce asteptam ca natura sa-si joace rolul. Dati-mi voie sa subliniez inca o data rolul important pe care il au medicamentele in functionarea lenta a colonului la persoanele in virsta, in conditiile in care multi dintre ei iau medicamente pentru inima sau pentru o tensiune prea mare. Acestea pot produce constipatie. Daca medicamentele pot fi schimbate sau eliminate din prescriptia zilnica, probabil ca situatia se ameliora.
Pentru majoritatea oamenilor de virsta mijlocie sau chiar tineri, medicina occidentala considera ca problema constipatiei este indusa de un regimul alimentar sarac in alimente "voluminoase" sau "dure". Acesti termeni se refera la substante ca fibrele alimentare, care pot trece prin intestinul subtire fara sa fie digerate si, din acest motiv, pot oferi intestinului gros un scaun suficient de voluminos pentru a fi transportat cu usurinta prin colon de contractiile peretilor acestuia. Daca scaunul nu este suficient de voluminos, el intra in colon sub forma unui obiect mic si dur, care supune colonul la contractii mari pentru a-l transporta. Pacientul traieste aceste contractii ca pe niste crampe dureroase.
Ayurveda ne inta ca un om sanatos trebuie sa aiba un scaun zilnic, pentru a elimina produsele reziduale din ziua precedenta. Cei care sufera de constipatie cronica pot avea nevoie de ce mai mult timp pentru atingerea acestui obiectiv, chiar si dupa ce au adaugat mai multe fibre in regimul lor alimentar si au urmat celelalte recomandari din aceasta sectiune. Totusi, treptat corpul se readapta pentru a corecta dezechilibrele. in timpul acestui proces de readaptare, nu trebuie sa faceti prea multe griji pentru o constipatie moderata. Sistemul digestiv uman este extrem de flexibil si poate tolera constipatia cronica fara probleme vizibile. Ayurveda considera ca prezenta scaunului in intestinul gros are o influenta poziti, care produce un efect de silizare a corpului, deoarece impiedica aerul sa urce prea sus in tractul gastrointestinal. De aceea, tratamentele foarte puternice, ca laxativele tari sau clismele, trebuie administrate cu multa grija, deoarece pot induce efecte secundare ca insomnia, palpitatiile si anxietatea, mai ales la tipul mental/corporal Vata.
In cea mai mare parte a cazurilor, ar trebui sa puteti rezol problema constipatiei prin introducerea treptata in regimul alimentar a schimbarilor despre care am vorbit mai devreme. Dar daca ati incercat mai mult timp si constipatia nu s-a rezolt complet, mai exista un numar de sugestii, special pentru aceasta problema.
Conform Ayurvedei, cauza care sta la baza constipatiei este un dezechilibru Vata. Una dintre caracteristicile Vatei este uscaciunea si de multe ori acest lucru contribuie la crearea unor scaune tari si uscate. Pentru a corecta acest lucru, Ayurveda recomanda introducerea gheei in regimul alimentar zilnic. Ghee este numele sanscrit pentru untul purificat si la sfirsitul acestei carti veti gasi informatii despre modul de preparare a gheei in casa. Puteti adauga ghee la oricare dintre felurile de mincare de pe-rfiasa sau o puteti amesteca in mincare cind gatiti, ca inlocuitor al altor uleiuri.
Nu uitati sa urmati obiceiul zilnic al paharului de apa calda baut la trezire si sa stati un timp la toaleta. Acest lucru ajuta sa formati obisnuinta de a avea scaun zilnic. Daca constipatia este severa, incercati sa luati dimineata o lingurita de ulei de migdale imediat dupa ce v-ati trezit. Nu trebuie sa continuati aceasta procedura la infinit, dar o lingurita de ulei de migdale luata timp de o luna ajuta sa lubrifiati intestinul. Mai puteti incerca sa mincafi un pumn de stafide seara, inainte de culcare, lucru care stimula eliminarea normala dimineata.

Cel mai bun mod de a introduce o cantitate suficienta de fibre in regimul dumneavoastra alimentar este consumarea unor legume proaspat gatite, cereale integrale si fructe proaspete. Totusi, efectele benefice ale aportului crescut de fibre in alimentatie nu se vor simti imediat; de obicei, e nevoie de doua sau trei saptamini pentru a vedea rezultatele. Ayurveda mentioneaza cite alimente specifice pentru tratamentul constipatiei, ca de exemplu sucul de struguri, sfecla, fasolea decojita, prunele uscate sau sucul de prune. Deoarece sistemul digestiv al fiecarei persoane este unic, incercati sa experimentati diferite riante pentru a vedea care alimente sint cele mai eficiente pentru dumneavoastra in producerea unei ecuari regulate.
As vrea sa atrag atentia asupra aportului de fibre in alimentatie. Nu luati niciodata cantitati mari de suplimente alimentare din fibre, conform teoriei "mai mult inseamna mai bine". Daca suplimentele din fibre nu sint amestecate cu suficienta apa, ele formeaza o masa inerta care poate inrautati constipatia. a Beti cel putin cite pahare mari de apa pentru fiecare lingurita de supliment nutritiv din fibre pe care o luati. Dar cel mai bine este sa nu bazati deloc pe suplimentele de fibre, ci sa introduceti in regimul dumneavoastra alimentar legume, fructe si cereale integrale, care au de la natura o cantitate mare de fibre. Pe cit posibil, feriti- de laxative. Este foarte usor sa devenim dependenti de ele, ceea ce face si mai dificila instalarea obisnuintei de a avea scaun in mod natural. Daca totusi simtiti foarte constipat si nu ati avut scaun de mai multe zile, o clisma poate ajuta. Va recomand sa folositi intre 450 si 550 de mililitri de apa incalzita la temperatura corpului. Ca si in cazul laxativelor, e mai bine sa evitati folosirea frecventa a ciismelor, pentru a putea resili ecuarea naturala.


Galerie de imagini si poze medicale: constipatia


imagine cu constipatiaimagine cu constipatia imagini constipatiaimagini/poza constipatia


Alte materiale medicale despre: Boli digestive

Cel mai sigur si eficace mijloc in tratamentul constipatiilor il constituie consumul de tarate de grau. Daca acestea nu au totusi efectul sc [...]
Este o problema larg raspandita in Occident si este in general definita prin lipsa a cel putin un scaun pe zi. in realitate, sunt oameni car [...]
Alimentele trebuie sa stimuleze peristaltica intestinala. Lichidele in cantitate mare si lichidele reci stimuleaza peristaltismul. Se recomanda alimen [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli digestive

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile