eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli de colon, rect, anus

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli de colon, rect, anus

Diaree (sindrom)


Diaree (sindrom)
Sindromul diareic este definit prin emisia de scaune frecvente, de consistenta lichida sau semilichida cu aspect macro- si microscopic revelator. Examenul macro- si microscopic arata tulburarea procesului de digestie si absorbtie (resturi alimentare nedigerate, grasimi neutre, amidon, fibre musculare nedigerate, acizi grasi). Sindromul diareic este o manifestare comuna pentru afectiuni foarte variate ale aparatului digestiv sau al unor boii extradigestive, el fiind rezultanta unor factori patogenetici numerosi : tranzit intestinal rapid, secretii intestinale crescute, tulburari ale digestiei si absorbtiei, tidburari ale resorbtiei apei in eecoascendent etc. Cauzele ce pot determina aceste modificari sint foarte numeroase si pot fi clasificate dupa cum urmeaza : 1. Extradigestive : nervoase, endocrine, boli carentiale (scorbut, pelagra), intoxicatii exogene (Pb, As, Hg) sau endogene (uremie), alergii, boli cardiace, pericardite, scleroza vaselor mezenterice etc. 2. Digestive : a) extraintestinaie : gastrogene (aclorhidrie, stomac rezecat, tumori) ; pancreatogene (sindrom Zollinger-Elison) ; hepatobiliare : hipertensiunea portala, dischinezii biliare, b) intestinale : enteropatia cronica nespecifica ; disbacterioze intestinale (antibiotice, sindrom de ansa oarba, fistule digestive); infectii cronice (dizenterie, micoze, roze)) deficite enzimatice ; enteropatia glutenica ; enteropatii specifice ; enterita segmentara ; tumori, rezectii masive de intestin ; afectiuni ale vaselor limfatice ; colonul iriil ; abuzul de laxative ; diver-ticuloza, tumori ; rectocolita hemoragica.
Din multitudinea cauzelor si a mecanismelor patogenetice (exagerarea motilitatii intestinale, cresterea reactitatii intestinale secundare proceselor inflamatorii, a producerii de acetilcholina sau de serotonina, influenta florei microbiene din intestinul subtire si colon cu producere de acid dezoxicholic, modificarea circulatiei limfatice

boala Whipple, boala Crohn, es mezaraica, staza por-tala, hipersecretii digestive, exorbtie) examenul medical trebuie sa precizeze substratul, caci desigur tratamentul va fi axat pe cauza respectiva.

Tratamentul trebuie indidualizat si prin aceasta impune trecerea etapei de diagnostic de sindrom diareic in etapa superioara a precizarii cauzei si mecanismelor patogenetice. Aceasta implica uneori explorari numeroase si complexe ce vor za analiza secretiilor digestive : endobiopsii, explorari radioiogice digestive, vascularc, analize bacteriologice, depistarea sindromul de malabsorb-tio etc. Dupa precizarea diagnosticului pozitiv se poate institui un tratament adecvat.

Pina la aceasta iaza si ca masura comuna in fata unei diarei se recomanda un tratament care contine multiple aspecte. Repausul la pat este necesar in fazele de exarcerbare sau in fazele acute pe o perioada de unadoua saptamini. Cu deosebire se va asigura repaus psihic si un somn foarte bun (la nevoie somnifere). Regimul dietetic va fi repartizat la ore fixe, patrucinci mese pe zi si va urmari crutarea biochimica si mecanica a tubului digestiv, echilibrarea microbiana si a starii de nutritie. Dieta va fi administrata in citeva etape. O dieta hidrica in faza acuta (de exacerbare) va fi recomandata unadoua zile, fiind formata din ceaiuri calde, usor indulcite (5%). de musetel, afine, menta si supe strecurate de legume (morco). Supele vor fi sarate, pentru compensarea partiala a pierderilor electrolitice. In cazul ca diareea se datoreaza unor procese fermentative, alimentatia in faza urmatoare se va axa pe brinza de vaci proaspata, cas, oua tari fierte, carne tinara fiarta (pui, rasol, perisoare), orez, morco rasi ; mai apoi se pot adauga dovleci, cartofi, compot de mere, fainoase cu tendinta de a echilibra .proteinele si hidrocarbonatele. in faza de silizare regimul va fi in general de crutare, cu etarea celulozicelor dure si a alimentelor fermentescibile in exces, a unor fructe (prune, nuci, capsuni, Ameura), a laptelui, smintinei, grasimilor prajite, a bauturilor reci si a conservelor. Se vor eta condimentele.

Tratamentul etiologic trebuie axat pe afectiunile expuse mai sus si va za, dupa coprocultura sau jejunoeultura, germenii izolati si testati la chimioterapie si antibiotice. Se prefera curele scurte de cincisase zile de sulfamide grele (ftalisulfatiazol 56 g/zi) asociate cu streptomicina 1 g/zi la intervale egale de sase ore. In situatiile grave se apeleaza la antibiotice: Cloramfenicol 1,5 g/zi. Tetraciclina 1,5 g/zi pe un interval de cincisase zile. In zilele urmatoare se prescriu cure de Saprosan sau Mexaform, ca apoi sa se treaca la sulfamide grele. In caz ca situatia impune, se apeleaza la terapia antiparazitara in functie de parazitul izolat.
In functie de datele complimentare se aplica terapia substl-tutiva (acidopeps, triferment etc.) la care asociem pansamentele intestinale pe baza de carbonat de calciu 2040 g/zi in diareea de fermentatie ; se pot asocia si saruri de bismut (carbonat sau sub-nitrat de bismut). Tratamentul patogenetic zeaza reducerea exciilitatii intestinului prin preparate anticolinergice, antispasmo-dice si analgezice (I-izadon, Spasmoverin, tinctura de beladona 3x picaturi/zi, picaturi Dalla 3x1015/zi, novoeaina 1% 2030 ml/zi per os). Tratamentul taminic foloseste tamina C l g/zi, B complex forte 3x2/zi, tamina A 1015 000 U/zi. In caz de anemie se asociaza cura cu preparate de fier. In perioadele de liniste tratamentul balneofizioterapic este de un real folos.



Alte materiale medicale despre: Boli de colon, rect, anus

Neasociata cu nici un alt simptom, diareea este dificil de interpretat. Ea poate indica o infectie bacte-riana grava sau o alta problema gastrointesti [...]
Definitie Diareea calatorilor este o boala acuta plurietiologica, autolimitanta si caracterizata prin tulburari de tranzit, de obicei neinsotite si d [...]
Din punct de vedere medical, diareea reprezinta o stare patologica manifestata prin eliminarea repetata, de mai multe ori pe zi de materii fecale [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli de colon, rect, anus

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile