eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Boli cardiovasculare

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » boli cardiovasculare

Tabloul clinic in anevrismul de aorta abdominala

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Tabloul clinic in anevrismul de aorta abdominala

Advertisements


Tabloul clinic in

anevrismul de aorta abdominala

Ca si cele toracice , anevrismele de aorta abdominala sunt frecvent asimptomatice. Prevalenta lor creste cu varsta, survenind mai frecvent intre 60-70 de ani , desi varstele afectate se intind intre 30 si 90 de ani.

Boala ischemiocoronariana, arteriopatia ocluziva periferica si alte manifestari ale aterosclerozei, sunt frecvent asociate la fel si hipertensiunea arteriala ( desi corelatia acesteia din urma  cu riscul de ruptura este controversata) .

Anevrismele de aorta abdominala produc simptome legate de disconfortul abdominal si durerea lombara. Manifestari mai putin frecvente sunt : greata , voma, retentia gastrica, pierderea in greutate, hematemeza si melena, icterul asociat cu febra la pacientii cu ruptura cronica, insuficienta renala cronica , angina abdominala , simptome urinare (disurie), durerea si scaderea fortei segmentare a membrului inferior, obstructie de vena cava inferioara si distensie abdominala. De asemenea, embolia distala din trombusul anevrismal este frecventa.

Un anevrism de aorta abdominala rupt se poate prezenta cu simptome tipice de colecistita acuta (semnul Einstein) . Simptomele, mai ales in caz de ruptura, pot fi , de asemenea, similare cu cele din litiaza ureterala. De asemenea poate surveni  durere in loja renala prin obstructie ureterala, cu hidronefroza sau nefrite consecutive.

Durerea poate avea localizari diverse pe masura ce anevrismul creste si comprima vertebrele sau radacinile plexului lombar. Cel mai frecvent, durerea este localizata in hipogastru sau regiune lombara, este persistenta, nu este afectata de miscare, desi pot exista anumite pozitii confortabile si poate fi insotita de perceperea de catre pacient a unei pulsatii in abdomen.

Examenul fizic poate detecta multe anevrisme, semnul cheie fiind masa pulsativa abdominala. Totusi, unele anevrisme, chiar largi, sunt imposibil de palpat la obezi.

Tipic, anevrismele mai mari de 4 cm, sunt accesibile palparii. Pacientul va fi in pozitie tipica de decubit dorsal , cu genunchii flectati. Palparea tinde sa supraestimeze dimensiunile anevrismului. Pentru a diferentia un anevrism de aorta abdominala de o masa paraaortica , mainile examinatorului vor palpa marginile laterale ale tumorii. Anevrismul se expansioneaza lateral la fiecare sistola. Aceasta tehnica permite si estimarea diametrului transversal al anevrismului.

Odata decelata formatiunea tumorala , se cauta semnul De Bakey , care permite aprecierea localizarii supra sau infrarenale a nevrismului, mana plasata la polul superior al formatiunii cauta sa se insinueze intre aceasta si rebordul costal. Daca acest lucru este posibil, atunci anevrismul este situat sub arterele renale.

Auscultatia poate decela suflul deasupra masei pulsative ( doar in 40% din cazuri) , dar acest semn nu este specific anevrismului. Alte sufluri pot aparea in ariile de proiectie ale diverselor artere ingustate asociate anevrismului.

Ruptura anevrismului de aorta abdominala produce de obicei un tablou dramatic , rezultat al catastrofei abdominale. Anevrismele sunt sensibile la palpare, si dureroase cand sunt pe cale sa se  extinda sau sa se rupa. Ruptura este insotita de durere severa, brusc instalata abdominal sau lombara, persistenta sau intermitenta, surda sau colicativa, sub forma de arsura sau socogena. Anevrismul se poate rupe in peritoneu , cavitatea pleurala , spatiul retroperitoneal. Pacientii pot dezvolta hipotensiune arteriala, tahicardie, paluare, transpiratii profuze, soc in functie de extensia rupturii si de cantitatea de sange extravazat. Ocazional , ruptura se poate produce in duoden , cauzand o fistula aorto-duodenala si hemoragie gastrointestinala acuta. Ruptura in vena cava inferioara sau venele iliace cu formarea de fistule arteriovenoase , sunt sugerate de edemul rapid instalat al membrelor inferioare sau de insuficienta cardiaca congestiva cu debit crescut in prezenta unui anevrism aortic.Galerie de imagini si poze medicale: anevrismul de aorta


imagine cu anevrismul de aortaimagine cu anevrismul de aorta imagini anevrismul de aortaimagini/poza anevrismul de aorta


Alte materiale medicale despre: Boli cardiovasculareSIMPTOME Desi majoritatea anevrismelor nu au nici un fel de simptome, in unele cazuri pot aparea urmatoarele simptome: a™¦ durere brusca si intensa [...]
ANEVRISMUL DE AORTA‚ Largire anormala a aortei toracice sau abdominale; la nivelul aortei descendente, cel mai adesea secundara necrozei chislicc m [...]
Pacientii cu anevrism hemoragie subarahnoidian (97) au rate ale fumatului de 2,5 ori mai mari. Fumatul determina o asociere a acestui tip de anevris [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre boli cardiovasculare

Advertisements


Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Bolile peretelui abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renaleAi o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturatVezi toate intrebarile