eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Boli cardiovasculare

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » boli cardiovasculare

Dieta standard pentru bolile cardiovasculare

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Dieta standard pentru bolile cardiovasculare

Advertisements


Aproape in toate spitalele din lume, bolnavii sunt instruiti cum sa se alimenteze pentru a influenta in bine ateroscleroza coronariana. Se accentueaza necesitatea scaderii grasimilor saturate si, intr-o masura mai mica, a colesterolului din alimente. Aceste sfaturi dau unele rezultate, insa nu reusesc sa produca efectele dorite. Societatile de cardiologie recomanda limitarea aportului de colesterol la 300 mg/zi, sau, in dietele restrictive, la 200 mg/zi, iar cantitatea de grasimi nu trebuie sa depaseasca 30% din aportul total de calorii. In ce priveste grasimile saturate, acestea nu trebuie sa reprezinte mai mult de 7-l0%.

Daca examinam consumul de colesterol al populatiei, obserm ca la barbati este de 250-300 mg/zi, iar la femei de 150-250 mg/zi. Deci la majoritatea femeilor si la multi barbati, aportul de colesterol alimentar este deja sub limitele recomandate. Dar ati remarcat o scadere apreciabila a imbolnavirilor datorita aterosclerozei? Datele recente ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata o inmultire a cazurilor de boala coronariana, in majoritatea tarilor din Europa de rasarit si in tarile in curs de dezvoltare. Ca exemplu, sunt date Ungaria si Romania. (Lancet 2003; 361:847)

Cantitatile permise de colesterol si grasimi saturate, care cresc colesterolemia si mai mult, sunt mult prea mari pentru a preveni ateroscleroza sau a determina disparitia placilor de aterom. Iata un exemplu. intr-un studiu efectuat in Statele Unite, pacientii cu boala coronariana au primit o dieta ce continea maximum 250 mg colesterol/zi, iar grasimile reprezentau cel mult 25% din aportul caloric total. Dupa patru ani, starea arterelor a fost reeluata prin metoda angiografiei coronariene.

Cei care au respectat regimul amintit, fara a folosi medicamente, au prezentat o scadere a colesterolemiei totale si a colesterolului LDL cu 6%. Angiografia a aratat o diminuare a placilor in 6% din cazuri, nici o modificare in 15% si o marire a lor in 79% dintre cazuri. Dupa cum se vede, rezultate putin imbucuratoare! Obserti ca, dupa acest regim, la aproape 4 din 5 bolnavi, placile de aterom s-au marit, gradul stenozarii s-a accentuat. Numai 6% au prezentat o ameliorare. In mod evident, aceste modificari dietetice si scaderea colesterolemiei totale si a LDL nu sunt suficiente pentru persoanele cu ateromatoza coronariana. Studii asemanatoare au fost efectuate in diferite locuri, cu rezultate la fel de dezamagitoare.
Intr-o alta cercetare, s-a administrat un regim mai restrictiv: 200-250 mg colesterol/zi, iar grasimile n-au depasit 25% din aportul caloric total. Studiul a durat 10 ani. in primul an, LDL a scazut de la 178 la 174 mg/dl. Dupa 5 ani, lorile medii ale LDL au fost de 167 mg/dl, dupa 7 ani 159 mg/dl. Dupa 10 ani, colesterolemia totala era mai mica decat la inceput, iar LDL a crescut la 167 mg/dl. in schimb, leziunile aterosclerotice au progresat. Dupa 3 ani, 41% dintre participanti au prezentat o accentuare a dimensiunilor placilor, dupa 5 ani, 65%, dupa 7 ani, 77%, iar dupa 10 ani, 85% dintre participanti aveau stenozele mai mari decat in momentul inceperii studiului. Sa ne miram daca dupa 10 ani, multi pacienti cu operatie by-pass trebuie sa repete interventia? La majoritatea bolnavilor care respecta dietele cu 200-250 mg colesterol/zi si 25% grasimi din aportul caloric total, situatia nu se amelioreaza. Succesele sporadice nu sunt indestulatoare!

Imaginati- dezamagirea si frustrarea daca, suferind de ateroscleroza coronariana si respectand cu strictete recomandarile medicilor ani de-a randul, sa aflati ca situatia arterelor e mai rea decat a fost la inceputul tratamentului! Iar frustrarea dumneavoastra fi si mai mare, daca veti afla ca aproape la toti cei care au respectat aceeasi dieta, ateroscleroza s-a inrautatit. Si frustrarea se transforma in manie, afland ca dietele respective au fost deja testate si gasite ca ineficiente. Evident, este nevoie de ce mai bun!


Galerie de imagini si poze medicale: bolile cardiovasculare


imagine cu bolile cardiovasculareimagine cu bolile cardiovasculare imagini bolile cardiovasculareimagini/poza bolile cardiovasculare


Alte materiale medicale despre: Boli cardiovascularein caz ca v-ati zapacit citind despre atatea alimente care se adauga in hrana copilului, voi prezenta in continuare o lista schematica a alimentelor c [...]
Glutenul este o proteina elastica care se gaseste in cereale, in special in grau, dar si in secara, pe care multe persoane nu o tolereaza. Ovazul, por [...]
DESPRE OAMENI SI SOARECI Rezultatele sutelor de studii de cercetare in domeniul RC pe o mare diversitate de animale de laborator sunt de-a dreptul ui [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre boli cardiovasculare

Advertisements


Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Bolile peretelui abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renaleAi o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturatVezi toate intrebarile