eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Creierul

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » ANATOMIE » creierul

Termoreglarea


Termoreglarea, procesul prin care se mentine homeostazia termica la mamifere si pasari, este efectuata prin centrii nervosi getativi din hipotalamus (centrii termoregla-tori). Ea se realizeaza automat prin hipotalamusul posterior (centrul termogenetic) si cel anterior (centrul antitermic), care sint interconectati si dispun de circuite cu retroactiune negativa. Cresterea temperaturii singelui excita direct acesti centrii, declansind, reflex, vasodilatatie in tegument si secretie sudo-rala, al caror efect este marirea deperditiilor de caldura. Racirea pielii excita receptorii nervosi sensibili la rece, aflati in piele. Mesajele se transmit centrului termogenetic. Raspunsul, la fel reflex, consta in vasoconstrictie cutanata, cu piloerectie (piele de gisca), cu reducerea consecutiva a pierderilor calorice. Simultan se declanseaza, tot in mod reflex, frisonul termic (clantanitul dintilor), contractii musculare din care rezulta caldura.
Mecanismele getati nervoase determina, prin actiune directa, sau prin nodul neuro-endocrin hipotalamus-hipofiza, secretia de hormoni, care sigura intretinerea procesului in timp.
Mecanisme de comportament neuro-motor somatic, ghemui-rea la frig, expunerea abdomenului la caldura, cautarea de adaposturi (fata de arsita sau curenti de aer rece, utilizarea im-bracamintii fata de frig) se sumeaza celor getati, internind in asigurarea homeostaziei termice (. 80).
Homeostazia termica lipseste la animalele cu singe rece, care, la temperaturi joase, isi reduc capacitatea de reactie. Dupa distrugerea hipotalamusului, animalul homeoterm devine poi-kiloterm.

Valoarea normala a temperaturii corpului la om este, in cavitatea bucala, dimineata de 36,637,1AC si dupa-amiaza, la ora 1718, cu 0,50,7AC superioara. Ritmul circadian se da-toreste scaderii proceselor meolice generatoare de caldura, in cursul somnului (valorile minime sint la orele patru dimineata) si cresterii lor in cursul activitatii (valori maxime la orele 18). Pe Unga ciclul diurn, femeia prezinta in plus si unul lunar, pri,n cresterea temperaturii in perioada ovulatiei.In efort fizic intens, temperatura centrala creste pina la 40AC. Procesul se datoreste activarii oxidatiilor si deci a productiei de caldura, a carei disparitie nu se face perfect echilibrat. Procesul se numeste hipertermie. Spre deosebire de hi-pertermie, in febra, centrul termoreglator adopta un nou punct homeotermic. Febra se datoreste unor substante numite piro-gene, eliberate de bacterii si alte celule vii. Substantele piro-gene actioneaza asupra leucocitelor, eliberind un pirogen de natura endogena proteica. Acesta actioneaza asupra centrilor termoreglatori producind febra, expresie a unei reactii anti-microbiene. Hipotermia, scaderea temperaturii corpului, se poate realiza prin racirea animalelor homeoterme, dupa ce, in prealabil, au fost tratate cu medicamente care produc narcoza si blocheaza raspunsul termogenetic. Omul poate tolera o hipo-termie de 2124AC, cu posibilitatea renirii la nilul homeotermic normal fara consecinte patologice. Intrucit, in hipo-termie consumul de oxigen al tesuturilor se reduce mult, deci si functia acestora poate fi intrerupta, ea se utilizeaza' pentru a executa interntii chirurgicale pe creier si inima.
<
/div>


Alte materiale medicale despre: Creierul

ENCEFALIZAREA Encefalizarea reprezinta un proces evolutiv caracteristic pentru sistemul nervos central al vertebratelor, notiune utilizata in sens da [...]
Cerebelul s-a dezvoltat in paralel cu sistemul somatomotor. Dupa extirparea sa nu apar deficite motorii. El indeplineste de fapt functia unui comparat [...]
Somnul este un fenomen fiziologic natural, al animalelor superioare, care consta, in .principal, in limitarea relatiilor constiente cu mediul si dimin [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre creierul

Alte sectiuni
Aparatul digestiv
Anatomia inimii
Aparatul cardiovascular
Creierul
Anatomie ginecologica
Patologia traheo bronsica
Patologia esaofagiana
Patologia cervicala
Anatomia urechii
Membrul inferior
Membrul superior
Coloana vertebrala
Sistemul muscular
Craniul
Aparatul renal
Sangele
Sistemul nervos
Sistemul osos

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile