eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Anatomia urechii

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » ANATOMIE » anatomia urechii

Tumorile urechii


TUMORILE URECHII

1 TUMORILE URECHII EXTERNE


Tumorile benigne ale urechii externe provin din elementele histologice din care este format pavilionul sau conductul auditiv extern. Pe tegument putem intalni papiloame, care necesita extirpare, iar in conductu 939j97j l auditiv extern apar osteoame, ce determina hipoacuzie numai cand devin obstruante. Osteoamele se extirpa chirurgical.

Tumorile maligne sunt destul de rare. Carcinoamele pavilionului apar cu predilectie la barbatul varstnic si necesita extirpare. Cancerele conductului auditiv sunt de mare gravitate, pentru ca afecteaza precoce osul. Rezultatele chirurgiei sau ale radioterapiei sunt modeste.


2 TUMORILE URECHII MEDII


Tumorile benigne ale urechii medii sunt foarte rare. Cea mai frecventa este tumora glomusului de jugulara, care naste pe golful venei jugulare, evolueaza la gaura rupta posterioara dar mai ales in urechea medie, unde patrunde prin erodarea peretelui inferior al casei timpanului. Subiectiv, bolnavul are o hipoacuzie de transmisie si acufene pulsatile (tumora are natura vasculara). Obiectiv, apare o formatiune tumorala rosie care impinge membrana timpanica si apoi naste in conduct. Diagnosticul se stabileste prin biopsie iar extinderea prin tomografie computerizata (CT), rezonanta magnetica nucleara (RMN) si arteriografie supraselectiva. Tratamentul chirurgical de extirpare este cel optim, dar grefat de numeroase complicatii, iar alternativa este radioterapia prin metoda 'gamma-knife', care iradiaza tumora intr-o sedinta dupa un model computerizat. Iradierea nu distruge celulele tumorale, dar opreste evolutia pe multi ani prin sclerozarea vaselor nutritive.

La nivelul mastoidei se pot manifesta pseudotumoral si reticuloze ca granulomul eozinofil (histiocitoza X) sau maladia Hand-Schuller-Christian.

Cancerul urechii medii este foarte rar.


3 TUMORILE URECHII INTERNE


La acest modul se poate descrie o tumora benigna ce naste pe ramura vestibulara a nervului acustico-vestibular, si anume neurinomul de acustic. Tumora apartine atat neurochirurgiei cat si otologiei, prin simptomatologie si tratament. Este una dintre cele mai frecvente tumori benigne intracraniene.

Simptomatolgia clinica se imparte in doua perioade distincte:

Perioada otologica se instaleaza lent, cu aparitia unei hipoacuzii progresive la o ureche. Examenul audiologic arata un caracter neurosenzorial al hipoacuziei. Pacientul se mai ge de discrete tulburari de echilibru. Daca se efectueaza o tomografie computerizata cu substanta de contrast sau o RMN, se constata o tumora localizata in conductul auditiv intern.

Dupa un numar de luni sau ani, perioada oto-neurologica se manifesta cu sindrom de unghi ponto-cerebelos: hipoestezie corneana si tegumentara pe teritoriul trigemenului, paralizie de nerv facial, semne de hipertensiune intracraniana. CT sau RMN arata o tumora ce proemina in unghiul ponto-cerebelos. In lipsa unui tratament, bolnavul moare prin angajarea amigdalei cerebeloase in gaura occipitala si compresiune bulbara.

Tratamentul neurinomului de acustic este chirurgical, extirparea se face pe cai otologice atunci cand este doar in conductul auditiv intern si pe cale oto-neurologica daca a ajuns in unghiul ponto-cerebelos. Mortalitatea si accidentele sunt rare. Pentru pacientii cu contraindicatii opetratorii sau care refuza interventia, exista posibilitatea unui tratament radioterapic (gamma-knife).




Alte materiale medicale despre: Anatomia urechii

in zona in care se afla tumoarea se aplica cataplasme reci; la inceput, ele vor fi subtiri si, daca se suporta usor, se va trece la aplicare [...]
Tumorile pot fi unice sau multiple. Ele se pot localiza la unul din sani sau la ambii sani si au marimi variabile si sunt cauzate de excesul de f [...]
Se intalnesc in aprox. 1/1000 din sarcini. Este mai usoara evidentierea lor (asa cum sunt situate in fundurile de sac rectovaginale) cand uterul este [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre anatomia urechii

    Alte sectiuni
    Aparatul digestiv
    Anatomia inimii
    Aparatul cardiovascular
    Creierul
    Anatomie ginecologica
    Patologia traheo bronsica
    Patologia esaofagiana
    Patologia cervicala
    Anatomia urechii
    Membrul inferior
    Membrul superior
    Coloana vertebrala
    Sistemul muscular
    Craniul
    Aparatul renal
    Sangele
    Sistemul nervos
    Sistemul osos

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile