eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

loading...

Anatomie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » ANATOMIE

Sistemul osos: scheletul, articulatiile, cresterea oaselor

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements

SISTEMUL OSOS

Tesuturile conjunctive dure formeaza oasele. Oasele sunt organe rezistente si elastice, cu forme si structuri variabile, in functie de dispunerea lor si de rolul indeplinit. Totalitatea oaselor formeaza sistemul osos. Osul este unitatea morfo-functionala a sistemului osos. Oasele, impreuna cu articulatiile, formeaza scheletul.

. 1. Scheletul: 1. frontal; 2. zigomatic; 3. mandibula; 4. coloana vertebrala; 5. coxale; 6. clavicula;  omoplat; 8. stern; 9. coaste; 10. humerus; 11. ulna; 12. radius; 13. car 545h73f piene; 14. metacarpiene; 15. falange; 16. femur; 1 patela; 18. tibie; 19. fibula; 20. tarsiene; 21. metatar­siene; 22. falange.

1. SCHELETUL

Scheletul (.1.) reprezinta suportul morfologic si functional al muschilor striati scheletici, impreuna cu care constituie sistemul locomotor. Scheletul cuprinde peste 200 de oase, grupate dupa regiunile corporale.

a) Scheletul capului cuprinde doua regiuni: neurocraniul si viscerocraniul.

Neurocraniul (cutia craniana) este constituit din oase perechi (temporale si parietale) si oase neperechi (frontal, etmoid, sfenoid si occipital).

Viscerocraniul (oasele fetei) cuprinde: maxilarul, mandibula, oasele zigomatice, nazale si lacrimale.

b) Scheletul trunchiului cuprinde: coloana verte­brala, coastele si sternul.

Coloana vertebrala este constituita din vertebre care difera ca forma, marime si numar, pe regiuni: regiunea cervicala din 7 vertebre (primele doua se numesc atlas si axis), regiunea toracica din 12 verte­bre, regiunea lombara din 5 vertebre, regiunea sacrala din 5 vertebre sudate (sacrum) si regiunea coccigiana din 4—5 vertebre reduse (coccis).

Coastele, in numar de 12 perechi, prezinta trei grupe: adevarate (perechile de la I la VII), false (pe­rechile VIII, IX si X) si flotante (perechile XI si XII).

Sternul este osul pieptului, la care se articuleaza coastele I —X prin intermediul cartilajelor costale.

Regiunea toracica a coloanei vertebrale impreuna cu coastele si sternul formeaza cutia toracica.

c) Scheletul membrelor superioare cuprinde:

centura scapulara, formata din omoplat si clavicula;

membrul liber, format din humerus, radius si ulna, carpiene, metacarpiene si falange.

d) Scheletul membrelor inferioare cuprinde:

centura pelviana, formata din doua oase coxale, care impreuna cu osul sacrum si coccisul alcatuiesc bazinul;

membrul liber, format din: femur, patela (rotula), tibia si fibula, tarsiene, metatarsiene si falange.

Forma oaselor. Oasele se impart dupa forma in: oase lungi, oase late si oase scurte (. 2.).

Structura oaselor. Oasele sunt constituite din tesut osos compact si spongios, carora li se alatura diferite alte tipuri de tesut conjunctiv (fibros, reticulat), vase sangvine si fibre nervoase.

2.            ARTICULATIILE

Articulatiile sunt formatiuni structurale de legatura dintre oase. In functie de mobilitatea pe care o permit, ele se clasifica in: fixe, mobile si semimobile.

a) Articulatiile fixe nu permit miscarea sau permit miscari reduse (exemple: articulatiile oaselor cutiei craniene, articulatiile osului coxal etc).

b) Articulatiile mobile permit miscari de flexie, extensie, abductie, rotatie sau miscari combinate. Capetele oaselor au cartilaje articulare hialine. Intre ele exista o cavitate articulara cu lichid sinovial. La unele articulatii, in cavitatea articulara exista discuri sau meniscuri articulare din cartilaj fibros (. 3.).

c) Articulatiile semimobile permit mobilitate redusa, suprafetele articulare fiind aproape e (exemplu: articulatiile dintre corpurile vertebrelor).

. 2. Forma si structura oaselor: A. os lung; B. os lat; C. os scurt: 1. periost; 2. os compact; 3. maduva galbena; 4. os spongios; 5. cartilaj articular; 6. epifiza;  diafiza; 8. cavitate medulara; 9. corp vertebral; 10. orificiu vertebral; 11. arc vertebral; 12. aprofize.

. 3. Structura articulatiei mobile de tip sinovial: 1. pe­riost; 2. cartilaj articular; 3. os; 4. membrana sinoviala; 5. capsula fibroasa; 6. cavitate sinoviala.

3. CRESTEREA OASELOR

In primele faze ale dezvoltarii embrionare, scheletul este constituit din membrane conjunctive si cartilaj hialin. Din cea de a patra saptamana, incep procesele de osificare, iar oasele cresc in lungime, latime si grosime pana in jurul varstei de 25 de ani. Procesul de osificare a membranelor conjunctive si a cartilajelor se numeste osteogeneza.

a) Cresterea in lungime se realizeaza in cartilajele de crestere dintre epifizele* si diafiza* oaselor lungi prin procese de condrogeneza* si de osteogeneza. Rezulta os spongios si os compact.

b) Cresterea in grosime se desfasoara simultan cu cresterea in lungime, prin activitatea periostului*. Este un proces de osificare de membrana.

4. FUNCTIILE SISTEMULUI OSOS

Sistemul osos indeplineste trei functii principale:

a) functia mecanica: de sustinere a tesuturilor moi ale organismului; de locomotie, constituind componentele pasive ale sistemului locomotor si sistemul de parghii pe care actioneaza muschii; de protectie a unor organe vitale (creier, inima, plamani etc).

b) functia metabolica: depozit de saruri minerale; la nivelul oaselor se desfasoara continuu procese de fixare sau mobilizare a substantelor minerale.

c) functia hematopoietica: formarea elementelor urate ale sangelui in maduva osului spongios.
Alte materiale medicale despre: Anatomie

loading...
Sistemul nervos vegelaliv (SNV) inerveaza musculatura neleda a vaselor si viscerelor, glandele exocrine si endocrine si anumite celule ale tesuturilor [...]
ingrijirea pacientilor cu tumori primare sau metastatice ale SNC necesita: (I) stabilirea cu acuratete a diagnosticului de tumora si excluderea altor [...]
Sistemul imunitar este o retea de celule, tesuturi si organe specializate care protejeaza corpul de agenti patogeni si celule rebele. El cuprind [...]
Despre Anatomie
Aparatul digestiv
Anatomia inimii
Aparatul cardiovascular
Creierul
Anatomie ginecologica
Patologia traheo bronsica
Patologia esaofagiana
Patologia cervicala
Anatomia urechii
Membrul inferior
Membrul superior
Coloana vertebrala
Sistemul muscular
Craniul
Aparatul renal
Sangele
Sistemul nervos
Sistemul osos

Advertisements

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile
Copyright © 2010 - 2011 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact